Big Tech Platformen

In “The Public Interest vs. Big Tech” doen Bits of Freedom en PILP onderzoek naar hoe grote platformen het werk van maatschappelijke organisaties bemoeilijken en naar mogelijke juridische stappen om daar een stokje voor te steken.

 

Communicatievrijheid in Nederland onder druk

Ons huidige online communicatie-ecosysteem wordt gekenmerkt door een aantal zeer dominante Big Tech platformen en een op tracking gebaseerde reclame industrie die een eigen agenda hebben. Hierdoor kunnen burgers, activisten en maatschappelijke organisaties minder makkelijk hun stem laten horen, autoriteiten verantwoordelijk houden en gedurfde ideeën ontwikkelen. De vrijheid van communicatie staat daarmee onder druk, ook in Nederland.

Uit ons onderzoek gebaseerd op gesprekken met activisten en maatschappelijke organisaties blijkt onder andere dat:

  • Het recht op privacy wordt geschonden door Big Tech platformen. Gegevens van gebruikers worden onrechtmatig verzameld en verhandeld.
  • De dominante marktpositie van Big Tech bedrijven ervoor zorgt dat men weinig tot geen alternatieven heeft om naar over te stappen.
  • Er veel haat is op online platformen. Activisten en maatschappelijke organisaties ervaren veel discriminatie, seksisme en gepest (‘hatespeech’).
  • Bepaalde content door algoritmes en/ of menselijke moderators onterecht verwijderd wordt. Accounts worden onterecht onvindbaar of onzichtbaar gemaakt en soms zelfs geblokkeerd.

Het maatschappelijk middenveld moet in staat zijn om voor hun zaak op te komen zonder dat de overheid en/of bedrijven (vooraf) meekijken en zonder dat zij slachtoffer worden van seksisme, transfobie, islamofobie, racisme of andere vormen van discriminatie.

Het internet kan en moet bijdragen aan een rechtvaardigere samenleving. Het kan toegang tot het publieke debat voor velen toegankelijker maken en hiermee de democratie versterken. Om dit potentieel te bereiken, is communicatievrijheid essentieel. Door hiervoor op te komen kunnen wij onszelf beschermen tegen de bedreigingen en schendingen van Big Tech en ervoor zorgen dat het emancipatoire potentieel van het internet ten volle benut kan worden.

Wij hopen dat dit project hieraan bij kan dragen, dat maatschappelijke organisaties en activisten zich gesterkt en gesteund voelen in het opkomen voor hun rechten en dat zij zowel Bits of Freedom als PILP weten te vinden voor vragen en ondersteuning. Bekijk ook de website van Bits of Freedom.

 

Wat doen PILP en Bits of Freedom?

PILP en Bits of Freedom hebben vier thematische sessies georganiseerd: één voor de klimaatbeweging, vrouwenrechtenbeweging, antiracismebeweging en de beweging rondom migratie en ongedocumenteerden.

Activisten en maatschappelijke organisaties binnen die bewegingen deelden ervaringen die zij hebben met grote online platformen. We hadden het onder andere over de afhankelijkheid van grote platformen, contentmoderatie, het bereik van de organisaties en de haat op de platformen.

Bits of Freedom heeft een Factsheet gemaakt waarin de ervaringen van maatschappelijke organisaties en activisten met grote platformen samen worden gevat. Ook heeft Bits of Freedom een Podcast gemaakt waarin dit project toegelicht wordt en waarin uitgelegd wordt hoe nieuwe regels vanuit de Europese Unie het maatschappelijk middenveld kan helpen om Big Tech te gebruiken, in plaats van dat Big Tech het maatschappelijk middenveld gebruikt.

PILP heeft een rapport geschreven waarin we de uitkomsten van de sessies toelichten en juridische stappen onderzoeken.

 

Doe mee en draag bij aan een digitale publieke ruimte voor iedereen!

Ben jij een activist of werk je bij een maatschappelijke organisatie, en heb jij privé of in je werk te maken met online communicatie(platformen) en wil je jouw ervaringen hiermee delen? Mail ons dan via contact@pilpnjcm.nl en wij zullen spoedig contact met je opnemen.

Daarnaast kan je natuurlijk de podcast beluisteren en de Factsheet lezen, én deze met jouw netwerk delen!

Updates

PILP heeft een rapport geschreven over de uitkomsten van de vier verschillende sessies.

In maart 2023 publiceerde Bits of Freedom een Factsheet over deze sessies en lanceerden zij een Podcast over dit onderwerp.

In februari 2023 kwamen deelnemers uit de vier verschillende sessies samen en bespraken zij mogelijke vervolgstappen.

In november en december 2022 vonden de vier thematische sessies plaats. Meer dan 20 organisaties deelden hun ervaringen met Big Tech platformen.